Български монети от Macoins.com / МДА Финанс ЕООД macoinsgold.com / gold and silver on the web Language: English Език: Български
Нова монета от БНБ

Дата: 2010-03-08

Нова монета от БНБ

          Българската народна банка (БНБ) пусна в обръщение на 22 февруари сребърна възпоменателна монета по случай 140 години от Българската екзархия.
          Монетата, която е направена от сребро с частично позлатяване, и е с номинална стойност от 10 лв. Тиражът и е ограничени до 6 000 броя.
          Българската екзархия е официалното наименование на Българската православна църква от институцията си през 1870 г., като едностранен акт на независимост от гръцката Partriarchate на Константинопол, докато Българска патриаршия бе възстановена през 1953 година.
          В границите на Екзархията е разширен през днешния ден България, и над териториите на Македония, което представлява всички български области в Османската империя. По-късно резултат на Балканските войни от 1912/1913 води до значително намаляване територията на Екзархията.
          Създаването на Екзархията е смятан за един от двата основни фактора в борбата за българската независимост от Османската империя, другия е въоръжен конфликт, коийто в крайна сметка доведе до обявяването на Новата българска държава през 1878 година.
          На лицевата страна на монетата е изобразен символът на БНБ и стойност. На обратната показва състава на базата на една литография на художника Николай Павлович. Монетата е била проектирана от Ваня Димитрова.
          БНБ обяви също, че през Април, ще има нова монета, изобразяваща Белоградчишките скали.

Български монети
Количката е празна.

latest bulgarian coins